Præsentation af en sponsor

 

Vi anbefaler:

I vores område findes 2 adresser:
Herlev hovedgade 195, 2730 Herlev

Agenavej 39 B, 2670 Greve

Klik på billedet og se mere om denne sponsors tilbud.

Se alle sponsorer her

Bliv medlem

Nyhed: Gammel nyhed

Det kan næppe kaldes en nyhed, men alligevel…. vi lovede at bringe Allans båltale i sin fulde længde, når han var kommet sig over heksedrik og trolderier. Det er han nu!

BÅLTALE 2012:

Ja jeg vil først sige mange tak for jeg fik lov at holde båltalen i år, trods travlhed, blev det hurtigt et ja – og det var endda uden at kende vejrudsigten. Lige siden jeg sagde ja, har jeg stort set spillet rigtig dårlig golf, om det så skyldes der er hekse blandt os, skal være usagt, men ikke desto mindre har jeg haft hekseskud, og slået ud af samtlige turneringer jeg har været med i.
Hvorfor holder vi Sankt Hans aften med bål og hekseafbrænding?
Det siges der er meget folketro knyttet til denne årstid. Det meste har vi dog gemt godt og grundigt væk. Vi er nok ikke blevet mindre overtroiske, vi er bare blevet det på andre måder. Vi kender nok alle sammen den med vi ikke må side 13 til bords, hvis man kommer til at ødelægge et spejl, betyder det 7 års ulykke, vi må ikke gå under en stige, og en sort kat over vejen osv. Mange her har jo deres helt eget ritual under en golfrunde, nogle bytter bolden ud hvis den har tilført scorekortet en vandret streg, så er det jo helt klart boldens skyld. Nogle spiller kun med et bestemt mærke på bolden, nogen mener at åen ved hul 5 på det nærmeste er forhekset, og suger boldene til sig. Skal vi se det i lidt større perspektiv, så tror mange jo også, at regeringspartierne holder hvad de lover inden valget. Det kan man vel kalde overtro i stor målestok.
Jeg tror ikke, de fleste mennesker tænker så meget over alt dette, Sankt Hans aften er bare en tradition, men en tradition som både er en af de ældste, og noget af det ypperligste vi har herhjemme.
Men når sandheden skal frem, er Sankt Hans’ oprindelse ikke spor dansk. Vi er slet ikke dem der har startet traditionen. Bare navnet Sankt Hans – det er Johannes døberen – så er vi helt tilbage til Jesu fødsel og Israel. Midsommeren som naturfænomen er nordeuropæisk. De lyse dage og nætter fejres f.eks. overalt i
Skandinavien, England, Irland – ja endda Østrig! Heksen på bålet er en tysk tradition. Det er derfor vi sender heksen til Bloksbjerg en gang om året.
Det vil altså sige, at når vi har sagt Sankt Hansbål og -heks, og kigget os selv tilbage over skulderen, så har vi allerede været i Mellemøsten, Tyskland og flere steder i Skandinavien. Men produktet er det ypperste, i det vi kalder dansk kultur – den danske hygge – og Danmark når det er dejligst! Men oprindelsen er jo ikke spor dansk. Vi har stjålet med arme og ben fra andre dele af verden og skabt noget der er helt specielt dansk. Jamen er det så ikke det, vi er så gode til, ikke kun at stjæle med arme og ben, Men Ups…her kan der laves en tradition med fest, hygge, bål og mad, så skidt med hvem og hvor det kommer fra. Måske er det netop den evne til at hygge os, som er så er dansk og dejligst.
Og traditioner er noget vi godt kan lide at holde ved. Vi har også mange traditioner her i Golfklubben.
Vi har Herretur, dametur, spisematcher hvor herreklubben altid starter med forloren skilpadde og slutter med gule ærter, 60ér klub/ hoplature og meget andet. Vi finder gerne på nye ting, og nye traditioner, og bedst hvis det kan blive hyggeligt og gerne lidt festagtigt. Afholdelse af Sankt Hans aften er også blevet en tradition her i klubben, I år kalder vi det heksematch og samvær – hmm skal jeg nu forstå det sådan at vi hylder hekse og gerne vil have samvær med hekse, burde vi ikke have kaldt det Heksejagt og samvær.
Drachmann skrev i midsommervisen
”Hver by har sin heks og hvert sogn sine trolde”, – er det mon stadigvæk sådan? Har jeg nu i dag været ude og spille med en heks eller trold. Er der virkelig en heks eller trold blandt os her i aften? Spændende spørgsmål, som vi hver især skal svare på –
men her skal i ikke begynde at pege, holde afstemning eller andre ting, jeg vil bede jer holde svaret for jer selv. Men næste gang i skyder bolden i åen på hul 5, og mener den er forhekset, så kig lige over skulderen og se hvem det er i spiller med.
Men hvorfor brænder vi egentlig Sankt Hans bål? Det bål som brændes til Sankt Hans, er ikke det samme bål, heksene blev brændt på.
Midsommerilden og glædesblusset, har en noget anden historie end det dystre i henrettelses bålet, der blev anvendt, når hekse skulle af med livet. Sankt Hans bålet er blot en af flere båltraditioner i vort samfund. Bålet er altid blevet opfattet som et middel til at afværge noget ondt. Og heksen vi sender af sted nu om dage er en tysk tradition som kom til Danmark i 1920érne.
Anne Palles fra Tåderup, var den sidste som blev dømt til bålet 1693,
Anne blev senere benådet af kong Christian den Femte. Man kan sige at allerede dengang havde vi et kongehus som var lidt foran i tiden, Annes benådning gik ud på, at hun slap for at blive brændt levende, men skulle halshugges først. Inden henrettelsen fik Anne dog en halv potte vin til 8 skilling at styrke sig på. Det fremgår af amtsregnskabet, som man i dag kan finde på Rigsarkivet.
Som sagt bruger man ikke bål til at straffe eller håne folk i dag, det har man E-mails, facebook, twitter, sms’er læserbreve, eller andre moderne kommunikationsmidler til, og de virker, ingen tvivl om det, måske endda stærkere.
Drachmann skrev også i samme vise, som vi synger lige om lidt, ”Vi elsker vor land, men ved midsommer mest”
Tja var Drachmann mon også golfspiller?
Ingen tvivl om at langt de fleste her i golfklubben nyder midsommer mest, dog med enkelte undtagelser, og jeg kender til en, det er min kone, Yvonne mener nok at første vers burde blive ændret til:
Vi elsker vort land, men ved juletid mest, når den signede Jul tænder stjerner i træet, med glans i hvert øje. Og sådan er vi jo heldigvis så forskellige.
Jeg vil slutte af med et lille rim.
Traditioner og refleksioner, hekse eller gamle koner og midsommertoner, noget at spise og noget at drikke ,… jeg ved snart ikke.

Golfklubben ligger tæt på landet, desværre ikke med udsigt til vandet,
Salg af bolde, handsker og meget andet fra et kontor,  som altid er godt bemandet.

En golfklub med mange venner og dem, man bare kender.

En klub med meget hygge, hvor spillet ofte bruges til at knytte venskaber og særlig traditioner,
Hmm Hvem snakkede om refleksioner.
Her til sidst ved Midsommersbål, løfter vi vores glas og siger skål,

og giv den bare en ordentlig salut, for Danmarks hyggeligste klub.

Mange takTryk her for at komme tilbage.